Padrejtësisht dhe gabimisht

>> Wednesday, April 29, 2009


I është shkelur zemra pa mëshirë
Dhe i ka ikur truri për të mos iu kthyer
Duke iu mbjellur në shpirtin e tij
Një ndjenjë braktisjeje
Nga dashuria e tij e paparë
Një të dashuruari
I është bërë jeta ferr
Duke qenë i pa drejtë me veten e tij
E bëntë jetën të burgosur
Duke dashur ta fsheh atë dashuri
Që kurrë nuk do të mund t’i ikën
Një i dashuruar
Me thëniet e tij të zemrës
Universin e kish pushtuar
Duke i thënë princesës së tij
Vetëm ty do të të dua
Një të dashure
Ai i dashuruari.
Gabim dhe vetëm gabim
Ka bërë e dashura e tij
Kur ia kishte kumtuar dashurinë
Për një tjetër burrë
Që ajo e kishtë cilësuar më të pashëm e të pasur
Por dashuria e të dashuruarit
Nuk do të fshihet nga faqet e historisë
Së të dashuruarve për jetë e mot

Hevzi ZEQIRI


Share/Save/Bookmark Lexoje te plote...

Allahu është i Vetmi Krijues


Mëngjesi ishte i ndritur,
Por sa hapa sytë pashë
Para fjalët e dëgjuara mbrëmë.
U zgjova si trishtuar duke menduar,
Kalova rrugë e më në fund arrita në cakun,
Në një vend me gjelbërim,
Kishte shumë pemë, në pemë kishte gjethe,
Nga gjethet ushqeheshin shtazët,
Kurse shtazën jepnin lëndën ushqyese,
Duke menduar pyeta:
A nuk është Allahu i Plotfuqishëm?
A nuk është Allahi Ai i cili bëri
Që këtë drunjë të japin gjethet,
Nga gjehtet të ushqehen shtazët?
Sigurisht që është Sundues,
Krijues i gjithësisë.
Allahu është Ai i Cili na dërgoi Pejgamber,
Pejgamberët na e mësuan fenë e ndritur – Islamin.
Ai është Krijues që çdo gjë ka krijuar,
Ai është Ndihmues që gjithkënd ndihmon,
Ai është Caktuesi i Ditës kur do përshëndetemi nga kjo botë.
Vëtëm Allahu është Krijues.
Ai ne na udhëzon,
Ai ne çdo të mirë na dhuron,
Ai padyshim është krijues i gjithësisë,
Krijues i kodrave, i çdo bukurie natyrore.
O ti që nuk beson në madhështinë e Allahut,
Unë e di të vërtetën ta kumtoj nëse do-
Dije se Allahu është i Vetëm – Ai nuk i përngjet askujt,
E askush nuk i përngjet Atij!
Kumtimi i shkurtër ka vlerën e shpëtimit,
E pas shpëtimit vjen rehatia,
Në këtë botë dhe në botën tjeter.
O Allah padyshim Ti je Krijues i çdo gjëje!


Ilir SALII


Share/Save/Bookmark Lexoje te plote...

Nënës simeNga krijesat më të nderuara
Janë edhe nënat e bekuara,
Në Kur'an ato janë urdhëruar
Fëmijët e tyre për t'i edukuar.

Ne si fëmijë jemi të obliguar
Nënat tona pë t'i rrespektuar
Nëse ne ato nuk i rrespektojm
Xhennetin nuk do ta e fitojm

Falë Allahut që nënën time e udhëzoi
Që kujdesin më të madh ajo ma kushtoi,
Sepse me mund më rriti dhe më edukoi
Në Medrese me kënaqësi ajo më dërgoi

Çdo natë pa gjumë asaj i ka kaluar
Për mua duke u kujdesur dhe gajluar
Çdo ditë duke u merzitë dhe derdh lot
Sepse pa mua nuk rrinte vetëm dot

Allahun pandërprerë duke e kujtuar
Duatë në çdo kohë duke ia dërguar,
Prej Atij nje kerkesë duke e kerkuar
Se evladin Atij amanet ia ka dorëzuar.

Në Medrese unë shumëçka mësova
Vlerën e nënës më shumë e kuptova,
Jetën e ndryshova, Atij iu Drejtova
Hifzin e Kur'anit në medrese e fillova.

Eh, një kohë e gjatë ka kaluar
Hifzin jamë duke e përfunduar,
Dëshirën e prinderve po e plotesoj
Kënaqesinë e Allahut dua që ta fitoj

Allahun unë shumë e falëndëroj
Që në këtë rrugë mua më udhëzoi,
Sepse çdo të mire Ai më mësoi
Hifzin e Kur'anit mua ma mundesoi.

Prandaj i lutem Atij duke qarë me lot
Që ta mëshiroi nënën time në atë botë,
Neve na bashkoft Allahu në Ahiret
Duke na shperblyer me Xhennet.Samir ABAZIBRA
"Instituti I Hifzit" Gjakovë
15. 03.2009


Share/Save/Bookmark Lexoje te plote...

Kushtuar Resulull-llahit s.a.v.s.Bismil-lahirr-rrahmanirr-rrahim


Në emër të Krijuesit që i besojmë,
I Cili të gjitha i ka pa kufi,
Ti na mësove jetë të këndshme të gëzojmë,
Duke jetuar me jetë plot kënaqësi,


All-llahu xh.sh. të dërgoi,
Kur bota ishte në errësirë,
Me emrin MUHAM-MED të pagëzoi,
Për të na sjellë dritë, dhe çdo të mirë,


Ti na udhëzove në të mbarën,
Si të rrojmë në këtë jetë,
Ti na tregove të Parën,
TË MËSOJM ME EMËR TË KRIJUESIT
TË VËRTETË ,


Pa ndërpre na m ë sove të dhembshmen,
Se, kjo jetë është kalimtare,
Ti, na gëzove me të këndshmen,
Po, na tregove dhe se si mund të dalim fare,


Ti na edukove,
Të jetojmë në pastërti,
rrugën e vetme na skjarove,
Se si ne Xhen-net mundemi me mbërrit


Ti na dhurove paqen,
Dhe tërë çka sjell gëzim,
Ti na trasove rrugën,
Se si para All-llahut të dalim,


Por, pos të tëra dritave,
Që tërë njerëzimi i dëshiron,
Ti na i mësove dhe rreziqet,
TË cilat në Xhehen-nem na qojnë.Mustafa Hoxha
Zvicër


Share/Save/Bookmark Lexoje te plote...

Ç'të ka ngjarë, Palestinë?

>> Monday, April 27, 2009


Eh, sikur të vija e të të shikoja një herë, moj Palestinë!
Më ka marrë malli shumë, mos të kapluar errësirë?
Të shoh ato trima që me shpirt po luftojnë...
Dhe Allahu t'i dha gjithë ato të mira...
Dua të di gjithçka që po ndodh atje
Me mendimin se një ditë do të të përfundojnë këto sprova...
Të këshilloj ty, moj zemra e trimërisë
Të lus me gjithë shpirt, mos valkë harrova diçka?
Do të kisha qejf shumë të të përqafoja
Të ta shtrëngoja dorën e kurrë mos të ta lëshoja
Nuk e paskam ditur se kaq e ëmbël je
Përgjigjmu, për Allahun, a do të më lësh vetë?
Më merr me vete, dua të jem edhe unë shehid!
T'i përkujtojmë sëbashku ato çaste që i kemi kaluar,
Të m'i fshije ato lot, që trupin ma kanë mbuluar,
T'i kërkonim Zotit atë që dëshiruam...!

E dashur Palestinë!
Fjalët nuk mund të shprehin gjithçka;
Është zemra ajo që i ruan fshehtësitë!


Valon ISENI


Share/Save/Bookmark Lexoje te plote...

Namazi i parë


Namazi i parë


Një mëngjes që agoi
Drita shndriste dritaren,
Dhomën qetësia e mbuloi
Kërshëria më zgjoi,
Perceptoja momentin,
Hapja sytë pyesja veten
Vështroja se qka ndodhi,
Është Mëngjes i hajrit apo
Mëkëmbem nga hija e djallit,
Vakum e etje përjetoja
Befas u ngrita të shikoja
Rrotull një zë degjova,
Këmbët e duart u shtangën
Dritaren hapa, ajër kërkova
Kur veshët ezanin ndëgjuan,
Ishte thirrja e sabahut, e kuptova
Trupi e shpirti u qetësuan,
Ngadalë u ktheva e mendoja
Djersët ballin ma mbuluan
Ethet e frikën i harrova
Me Abdes i pastrova ,
Namazin e mëngjesit fillova,
Shaminë mbi flokët vnova,
U ktheva nga Kibla e dëshmova,
Sa shumë u emocionova,
Një lehtësim më kaploi ,
Deri sa loti në sexhde pikoi
Lidhja me Zotin më gëzoi ,
Që nga sot o Allah ,
Tërë kohën do ta kushtoi!

Jehona Perquku


Share/Save/Bookmark Lexoje te plote...

Udhëtimi është pushimi im

>> Saturday, April 25, 2009


Rrugët janë
Vetëm për udhëtarët
Të hapura

Kalimtarët
Le të kërkojnë
Lagjet e tyre

Ëndërrat
Nuk ua prishi.
Unë jamë
Udhëtarë I përbetuar
S’largohem dot nga udhëtimi
Gjithëherë kërkoj një më të mirë.
Bora
Ndonjëherë rrëshqet
Ve një shtresë
Rrugicave
Ku unë do kaloj

Dora
Ngrihet përshëndet,
Pranverën që vie
Dhe një këngë bilbili
Porositë.
Ndoshta
Në nji nga rrugët
Edhe ndalem.

Jo
për të pushuar.
Pushimi im
Tani,
Është udhëtimi
Po ,
Vetëm atëherë
Do të ndalem
Do të mbetem
Kur të takoj
Ty
Krijuesi im.


Adnan Ameti


Share/Save/Bookmark Lexoje te plote...

Mezi po pres


Të isha i vdekur
Do të kishte qenë më mirë
Me shpirt të mekur
Nëpër kohë po shetis
Do të doja të të kem pranë
Afër ty të isha çmall
Sikur ty të kisha pranë me vellë
Do të isha i lumtur për mot e jetë

Por, po më pret maji të më vret!

Hevzi ZEQIRI


Share/Save/Bookmark Lexoje te plote...

Poezia

>> Tuesday, April 21, 2009


Aty ku më së miri mendimi mund të ilustrohet.
Një lehtësim që zemrat të mund të shërohen.
E mira të keqen gjithmonë e poshtëron.
Frymëzimi ngurtësinë e nënshtron...
Urtësia injorancen e dëbon,
Rrugët e së cilës na shpiejnë në shpëtim,
E të mirët na i hapin krahët për në rrethin e tyre,
Per tek te sinjqertit,
Rreth e përqark dëlirësisë.
Njerëzit të cilët e shkrinë njeriun me kater vargje të shkurtra,
Ia ndryshuan rrënjët e mendimeve të mangëta,
Janë ata të cilët profeti ishte përmalluar,
Sepse kishin për të jetuar në një kohë tjetër
Shumë larg tij
Pa mos u parë deri në Ditën më të rëndë.
Aty ku njeriu shkrihet së lexuari,
Aty ku njeriu shkrihet së menduari,
Aty ku njeriu shkrihet së shkruari,
Aty ku njeriu çlodh çdo pjesë të trupit,
Aty ku njeriu vërtet mbush zbrazëtinë:
Ështe poezia që e ushqen njerinë,
Ështe poezia që e nxit rininë...,
Ështe poezia që e kenaq pleqërinë,
Ështe poezia që rikrijon mendësinë...

Hevzi ZEQIRI


Share/Save/Bookmark Lexoje te plote...

Pa mikunNë errësirën e natës,
Diç seç mu kujtua:
Koha e së djeshmes
Seç ishte plot mirësi
E sakrifica,
Për dashurinë që kishim
Ndaj njëri tjetrit,
Që shumë duheshim
Me shpresë se shpërblimin
Në botën tjetër do e gjejmë
E bashkë do të jemi deri në amshim.
Por ja, shkuam e u tretëm
Atje ku nuk shihemi e nuk degjohemi
njëri në një skaj e tjetri në tjetrin
Dashuria që kishim për njeri tjetrin
Tash për tash pauzoi.
A te kujtohet o miku im
Kur bënim dhikër se bashku?
A të kujtohet kur
E lexonim Kur'anin e madhërishëm?
A të kujtohet kur lotët na rridhin
Posi shiu nga fjalët e All-llahut?
Kënaqeshim apo jo?
E si atëher pranon t'i nënshtrohesh shejtanit.
E të pish alkool për qejf të tij?
All-llahu të udhëzoftë me mëshirën e urtësinë e Tij.
O vëllau im i nderuar.
Zemra ime disi është robëruar
nga mungesa yte në rrugën e All-llahut.
Kthehu, kthehu po të lutem
E mos e merr veten në qafë.


Hevzi ZEQIRI


Share/Save/Bookmark Lexoje te plote...

ERA E VARGU


Mirë pati thënë I mençuri njëherë
Jeto I qetë dhe gjithnji me nderë
S’dalin andejë, s’munden së bashku
Dorë për dore era e vargu

Lumi I cekët , valët e dobëta
Flaka e shpirtit është më e forta
Uji I thellë vetin s’lavdëron
Njeriu I mençur Zotin beson

Jeta t’sprovon, t’rrahin telashet
Forcoje shpirtin largoj gjunahet
Jeta kalon me vite me stinë
Bëhu I forte përballo vetminë

Kështu pra thotë I mençuri çdo herë
Jeto I qetë dhe gjithnji me nderë
S’dalin andejë, smunden së bashku
Dorë për dore, era e vargu

Adnan Ameti


Share/Save/Bookmark Lexoje te plote...

Afër vdekjesKur miku yt fillon të thyej gotat
Nga dhimbja ose nga gëzimi
I ngjallen mendimet e së kaluarës
Të ëmbëlsisë së dashurisë së atëhershme
Që e kishte për ty dikur
Përsëri afër tij ti je
Por ja që ai më nuk të sheh
Ti tashme atë e le
Duke ikur në atë botë...

Hevzi ZEQIRI


Share/Save/Bookmark Lexoje te plote...

Të gëzuar ata janë

>> Sunday, April 19, 2009


Të ta dhuroja si fletushkë vjeshte shpirtin tim
E të t’i falja minutat që derdhen rrëke
Të të dorëzohem pa asnjë brengë, pa asnjë ngurim
E shpirtin tim ta prehja lehtë, në atë botë të qetë

Më mbetesh në mendje, ditë-natë, në dritë praruar
Një prask më ndan shpesh herë, ndjenjën Tënde të kaploj
Qëndroj i qetë, në atë ndjesi mbrëmjeje, në atë horizont vezullues
E shpirti më rinohet, Allah, kur ndjenja Jote më ka pushtuar

Në gjunjë të falem, më dridhet trupi sikur shpirti prej tij është ndarë
E kraharori më mbushet gjer në robëri me dashuri për ty o Zot
Duart prekin zemrën, që nga gëzimi rreh fortë
E të dorëzohem si pjalmi në erë, e atë botë amshimi ta kap

Ata janë të gëzuar, me nurë buzëqeshin në atë rrugë të bardhë
Heronj të heshtur, për të mirën ditë e natë garojnë me zjarr
Në ditë mërgimtare, si mërgimtarët qëndrojnë me mall
E mendjen tek Ty e mbajnë Allah, në rrugën Tënde të ndritur ar

Ku jeni o të rënë, që margaritarët në dorën tuaj si shikuat
Në këtë tren lumturie të udhëtonit me ne bashkë
Atë shpirtra të gëzuar, imazhe përjetësie në errësirë përçuan
E të qeshur qëndruan në atë fllad amshimi që fryn nga botë përtej

Ecin të ndrojtur, me burrëri, ç’heronj të hijshëm historia ka parë
Shpirtin Allahut dorëzuar kanë, e portat shpejt hapur janë
Vështruar me ngazëllim, si aromë gjethesh atje ku ecën lanë
Ata mbetën të dehur, në atë botë lirie që në shpirtin e tyre kanë

Të gëzuar ata dritë-qirinj janë, e grushtin e fitores mbi vogëlsinë shtrënguan
E s’u mbytën në mashtrime të një shekulli të zi
Mbi simfoni ritmesh shpirti, krijuan më të madhen këtë këngë
Këtë ndjenjë amshimi, që as poet të isha, s’do e përshkruaj dot


Saimir LLESHI


Share/Save/Bookmark Lexoje te plote...

Eja ja Resul...!

>> Friday, April 17, 2009


Në këtë natë të bekuar,
kemi shehid të përgëzuar!
Por...,për fat të keq,
këtë herë festojmë ditëlindjen tënde,
me vdekjen e muslimanëve.
E ti të ishe o Resul,
nuk do të kishte aspak sulm!
Me dhimbje të madhe po e them,
të dua më shumë këtë herë!
Pa ty kush e gjeti udhëzimin?!
Apo kush e dashti Udhëzuesin?!
Eja e na shkëlqe...!
Siç na shërbeve na shërbe...!
Të presim si çdo natë...!
Na prij në namaz, dil imam e na fal!
Një grumbull pëllumbash të shohim,
të habitemi e ashtu të mbesim!
Por ta kuptojmë se...,
s’është thjeshtë një grumbull pëllumbash!
Është grumbull qetësimesh e dermanesh!
Me izë të Zotit Kaadir,
ti na bëj derman ja Resul!
Këtë natë kujto, e na bën shefaat...!
Na nxir nga Zjarri e na fut në Parajsë!
Pasi ta dha të drejtën I Madhërishmi!
Siç të kujtojmë ne, na kujto dhe ti!
Na kij dertin kur s’do të na kenë të tjerët!
Na bëj fqinjë në Xhennet!
Na shoqëro në çdo moment...!
Se Xhenneti ka bukuri,
por pa ty s’ka hijeshi...!


SEMRA HALILI


Share/Save/Bookmark Lexoje te plote...

KOPSHTI I EDENIT


Në këngët e bilbilit
Shpirtra të dashuruar
Në pranverën e hershme
........................marrin hov...

E unë, takova fatin tim
Tek ecte hap pas hapi
Me këmbë të lodhura
Bash si jeta e ditëve tona...

Përmallshëm e shtrëngova
Në bukurin e syve të tij
Gjeta kopshtin e Edenit!


Xheladin HAMZA


Share/Save/Bookmark Lexoje te plote...

Kam Ashk për Ty, ja All-llah!

>> Thursday, April 16, 2009


Ohh…, ç’mu dogj ky shpirt flake…
për të Madhin Zot!
Nurin e Tij e dua pranë…,
e të tretem në lot…!
Ky ashk i madh që kam në zemër…,
më shkrinë të tërin, këmbë e kokë!
Të lutem Zot, për të Bukurin Emër!
Mos më lër gjatë të vuaj në këtë tokë!
Merrmë pranë Vetes, me Ashkin Tënd më shtrëngo!
Më krijove nga dashuria, me dashuri më mbulo!
Të bredh akoma në këtë tokë,
i përlyer, i zhytur e i mbytur në mëkate,
jo Zot, jo! Të lutem mos lejo!
Se tokë e qiell të bëhen bashkë,
s’di në I afrohen mëkatit tim…
por zemra ime, veç për Ty ka ashk,
edhe pse rreh në krahërorin tim!
Mjaftë u mundova, dashtë e pa dashtë,
që ta mbuloj këtë zemër,
t’a zhyt e t’a ndryshkë në mekat…!
Pa më thuaj të lutëm o I Madhi Zot,
vendi ku bie Shikimi Yt, a thua vallë ndryshket dot?!
Se Fjala e Pastërt dhe e Lartë, prej aty pot ë dalë
Tokë e Qiej I heq zvarrë e drejt Teje marshon!
E zemra shpirtin, o I Madhi Zot,
në vaj e dehje për Ty e fton…!
Për Ty e bëri të rahurën e parë,
për Ty edhe do t’a ndalon!
Pa më thuaj, ja All-llah,
që jam i zhytur në mëkat
nuk kam të drejtë Të të dua?
I përgjërohem Madhërisë Tënde të Lartë:
A s’vlejnë edhe për mua Sifatet e Tua?
Që Je Gaffar e Afuw, Kerijm, Rrahman e Rrahim,
unë nuk dyshoj aspak!
Ndaj me bindje të plotë po them:
Dashurinë ndaj Teje e kam hak…!

DRITAN SKENDERI


Share/Save/Bookmark Lexoje te plote...

Hutia e lotit­­­Loti nuk ka brendësi!
S’ka vend bosh për t’u mbushur!
E për çudi, loti im i mbushur është!
Pra, loti me lot mbushet!
Brenga shtohet e nuk lehtësohet,
veç lart ngjitet e tatëpjetë nuk shkon!
Ndërsa unë, më bosh se ormani zbrazur jam!
Sepse s’kam dritë në brendi,
s’kam as drunjë as qiri...!
Të kisha dritë, do të shkëlqeja,
e nga ju do t’u pëlqeja!
Por kur s’ka mërzi...,
s’ka as ‘marrëzi’!
Kot pikon ky lot,
kur gjoksi atë nuk e ndjen!
Veç nga jashtë shohin sytë,
e brendia ngel fshehtësi...!

SEMRA HALILI


Share/Save/Bookmark Lexoje te plote...

Zeri i rinisë

>> Monday, April 13, 2009Ma hiqni barrën mbi supe me të ëmbëlin zë
Më ndillni revoltën ndaj kohës që vret
Ngrihuni më ndiqni e mos pritni më
Ngrihuni se s'ka më të mjerë se ai që pret

Ejani në një këngë një besë e një fjalë
T'ia themi bashk e ta dridhim malin me të
Të ngrihemi e zbresim me shpejtë e ngadalë
Ejani pas meje ejani, e mos rrini më!

Pse zbrapseni nga jeta , pse rrini të fjetur
Mos e vdisni veten , zgjohuni , bashkohuni
Se doni mirësinë apo s'jeni etur
Luftojeni të kotën , vriteni , krenohuni!


Argjend XHELILI


Share/Save/Bookmark Lexoje te plote...

Më thirri vala


Më thirri një valë me zë të lartë
Dhe u zhyt , u humb në det
Herë e pashë si fjalë artë
Herë si lypës , herë si mbret
Si su shfaqka veq një qast
Ta godasë me tërë furinë
Ta shpërbëj e ta humbas
E ta tres në të ndjesinë
Pse s'më flet mirë e ngadalë
Të dëgjoj urtësitë
Ta rrethoj epshin si mal
Të mos humbem në kotësitë
Po ti je veq shushuritje
Që po vdes e po harrohesh
Mu qas sysh pra në venitje
Të të humb , të mos më kujtohesh!


Argjend XHELILI


Share/Save/Bookmark Lexoje te plote...

POETI I VERBËR

>> Friday, April 10, 2009


Kur dola në qytet
Takova një poet
I verbër ai kish qenë
Me jetuar m’tha ia vlenë

U ndala pak I habitur
Ti I verbër si e ke ditur
Do të bindesh m’tha edhe ti
Kur ti humbish k’ta dy sy

Kështu koha mbështillet n’gurë
Pa fe s’ke as dritë as nurë

Adnan Ameti


Share/Save/Bookmark Lexoje te plote...

Dyert e faljes

>> Tuesday, April 07, 2009


Trokita si një udhëtar pafund,
Nën gëzofin e mendimeve tua,
Duke të arsyetuar,
Për krimin ndaj krimeve...

Trokita me duar të çelikta,
Në rëndesën shekullore,
Gjoksi mu mbyll,
Karshi egërsisë sate...

Trokita në lartësitë e qiejve,
Nga vrimat e ozonit,
Cuditem,
Për arsyetimet pa arsye...

E lidhur gjuha për mëndafshi,
Nga pluhuri i Orientit,
Nuk gjenë masë ndëshkuese,
Por arsye pa arsye...

Dyert e faljes,
Të hapura gjithnjë,
Për trokitësin,
Që gabon dhe pendohet...


Hamdi Nuhiju


Share/Save/Bookmark Lexoje te plote...

Kodra e Bedrit


Pse? Kodra eBedrit po dridhet
Vallë vullkani në të flake po ndizet
Jo. Dëshira për ndihmë ndaj besimtarëve
Kundër errësirës dhe luftë ndaj qufarëve

Ndihma nga qielli i lartë po zbret
Përmes rrugës diellit ushtria me melek
Luftë e ashpër me ushtrin qufare
Trupat u binë në tokë t’goditur me zjarre

Gjaku po rrjedh, avull e shkumë
Po ikin qufarët pa kokë me mundë
Resulullahu n’mesë ushtrisë besimtare
SHKËLQEN
Dielli e puthë në ballë,në rrugë të Zotit
NGADHNJEN!

Adnan Ameti


Share/Save/Bookmark Lexoje te plote...

MBI KËTË PARIM

>> Monday, April 06, 2009


Besimtari I sinqertë
E ka frikë Zotin e vetë
Ai shkëlqen si dielli lartë
Me ahlakun që e bartë

I Urti dunjanë për ty krijoi
E ty t’krijoi për ahiret
Me imazhë të bukur e ilustroi
Punët e tona shkruhen në fletë

Nëse tregtinë e ken ë dorë
Bëhu indershëm dhe puntorë
Kurt ë jesh puntorë I mire
Bëhu I kujdesshë, jepë këshillë

Nëse kwe shumë mallë e arë
Ngushlloj të tjrët bëhu bujarë
Nëse gjykatës të thonë bëhu
Gjyko drejtë si thotë All-llahu

Nëse të zgjedhin udhëheqës shteti
Bëhu I sinqert besnik më I drejti
Nëse je shërbëtorë I mjerë
Jeto fuqishëm , besnik me nderë

Kur shoqëria t’besojnë pasurinë në jetë
Bëhu mbrojtës dhe ruajtës vigjilentë
Me ahlak të mire, ndershmëri e besim
Jeto jetën mbi këtë parim

Adnan Ameti


Share/Save/Bookmark Lexoje te plote...

Argumentet

>> Saturday, April 04, 2009


Shkencëtarë e opinione të shumta,
Me nostaligjinë mbi vërtetimet,
A thua, a janë të bezdisura?!
Ofrimi i shumë privilegjeve,
Deri sa të arrijmë kremtimet...
Mund të jenë bindëse përfundimet,
Mund të përballojmë edhe sfida,
Duke bërë kronologjinë e punës,
Duke u ruajtur nga kritika...
Le t'i eksplorojmë ato dalë ngadalë!
Le t'i pranojmë si bindëse për ne!
Ka ardhur koha ta zbulojmë të vërtetën...
Jetë e re atë jetë për ne.


Valon ISENI


Share/Save/Bookmark Lexoje te plote...

Pas territ vjen drita

>> Wednesday, April 01, 2009


Errësira një ditë

do të merr fund

Po sa keq sikur të mësohemi me të

Ajo do të bëhet njollë e zezë

Mbi kapakun e syrit

Do të jetë trishtimi jonë

Sa herë që ta kujtojmë

Profili ynë i padëshiruar

Do të bëhet gropë e historisë

Errësira një ditë do të merr fund

Po sa keq sikur të mësohemi me të

Dritën e së nesërmes nuk do ta shohim...


Mehas ALIJA


Share/Save/Bookmark Lexoje te plote...

APRILILILI – DITA E RRENAVE


" Aprililili " është dita kur muslimanët u mundën
Ishte kështjella e Granadës, qëndresa e fundit që e humbën
800 vite muslimanët Spanjën e sunduan
Punuan me Islam dhe atë e lulëzuan

Kordova ishte vatër e diturisë
Pallati el-Hambra qe vepër e mjeshtrisë
Deshti vullneti i Zotit që kjo ende të jetojë
Që anekënd botës emri musliman të jehojë

Kur të krishterët e morrën atë në dorë
E shkatërruan të tërën ata mizorë
Nga arti Islam mbetën vetëm pak gjurmë të pashlyera
Xhamia e Kordovës, pallati el-Hambra, vepra të shkëlqyera

Gjithçka tjetër u fshi nga faqja e tokës
Andaj aprililili kujtohet sot anembanë botës
Shumica nuk e dinë dhe s'kanë njohuri
Por prapë gënjejnë, qoftë ai i vjetër apo i ri

Këmbët në tokë, një qime në flokë
Lloj-lloj rrenash, gënjeshtra me bollëk
Aprililili u afrua, a do të gënjesh?
Ke frikë Zotin, se do të dënohesh

Rrena i ka këmbët e shkurtëra, ka thënë mileti
Gënjeshtra është nëna e të këqijave, ka thënë profeti
Puno sipas dy traditave, fare nuk prish punë
Mos e shiko kalendarin s'e nuk i bie ditë e shtunë

Lutuni që të mos na ndodhë ndonjë fatkeqësi
Siç bëri vaki tek muslimanët bash për aprililili
Zot, ti je Falës, e do faljen, andaj na fal neve
Mos na dëno sikur të tjerët që i dënove

Na forco në Islam dhe na mbush zemrat me besim
Ti je Një, u bëftë Vullneti Yt e jo vullneti im. AMIN

Besmir ( Mexhid ) YVEJSI
Prishtinë, 31.03.2009


Share/Save/Bookmark Lexoje te plote...

Sirati mustekimi


Rruga që fundin e ka

te dera e Parajsës

Dhe hidhëtinë prej ari.


Mehas ALIJA


Share/Save/Bookmark Lexoje te plote...

DASHURINË NDAJ ALL-LLAHUT


Nga frika gjithë t’përkulen
Që nga zjarri të shpëtojnë
Me vepra t’mira dhe ibadet
Shpresojnë
shpërblimin me xhennet

Në xhennet të kalojnë
Në saraje jetën t’vazhdojnë
Ti përjetojnë aty knaqësitë
Dhe të gjitha mirësitë

Jo që unë kam frikë nga zjarri
As për xhennetin nuk ëndërrojë
Por dashurinë ndaj All-llahut
S’dua me asgjë ta zëvendësojë


Adnan AMETI


Share/Save/Bookmark Lexoje te plote...

Këshillë brezit


Brezi im

Rrituni mes flakës

E tymit
Dashurinë e zjarrtë

Për ta pasur.


Mehas ALIJA


Share/Save/Bookmark Lexoje te plote...

Video rasti:

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP